Kategorie

Odkazy

Pravidelní návštěvníci

Rozhovor s Radimem Šiškou

23. Květen 2007 | Publikoval | V rubice Rozhovory

Máme tady čerstvý rozhovor s posledním vítězem ankety, Radimem Šiškou. A musím říct, že se nám kvalita stále zlepšuje…
Ahoj Radime, co bylo příčinou tvé absence na nedělním zápase?
- Streptokok „c“ (kapitán všech streptokoků), kterého si s Julií už nějakou dobu vyměňujeme a ted´ se usídlil v krku mě.

Spálenému Poříčí jsme měli co vracet, mrzí tě, že sis nezahrál?
- Samozřejmě mě to mrzelo, protože motivace k tomuto zápasu byla o trochu větší, než k ostatním. Dvojnásob mrzí nejen ztracené body, ale hlavně to, že naše hráče zápas bolel víc než soupeře.

Co můžeš říct k zápasu ve Spáleném Poříčí?
- Škoda, že jsme nevyrovnali, pak bychom se mohli bavit ještě víc, než pan rozhodčí a domácí.

A když už jsme u těch zářezů, co řikáš na zápas v Dlouhé Vsi a na pana Marxe?
- Doufám, že i s Marxem si někdy „osud“ a „spravedlnost“ zahrají tak, že mu nezbude nic jiného na práci, než dva měsíce dřepět doma a čumět do stropu. Jedině pak mu asi dojde, co udělal (a nikoli poprvé, jak ho předcházela jeho pověst). Je smutné, že náš fotbal ovládají rozhodčí na všech úrovních a frontách a neexistuje nikdo a nic, komu by se museli zodpovídat (o svědomí je tady asi zbytečné mluvit). Pokud nedojde k systémovým změnám, tak existuje jediná spravedlnost, a to ta, kterou reprezentují támhleti dva poctiví chlápci z Ukrajiny, na které je pana rozhodčího třeba důrazně upozornit před či během zápasu. Nemluvím tu o slušných rozhodčích, kterých je většina. Ti na sebe neupozorňují, neb si uvědomují, že hlavními aktéry fotbalového utkání musí být hráči.

Jak bys ohodnotil udělené tresty?
- Udělené tresty odpovídají tomu, co Marx napsal do zápisu. To, že tam napsal bláboly, které si vymyslel, je věc druhá, stejně jako to, že příslušná komise nebere v úvahu prokazatelné důkazy nevinny ani námitky kapitána.

Nedělní zápas jsi sledoval z pozice diváka, co na to říkáš?
- V úvodu mě příjemně překvapilo tempo i úroveň hry. Horko bohužel způsobilo, že obojího postupem času ubývalo. Remíza je zasloužená, škoda, že se naši hráči nezbavili zbytečné nervozity a nevyburcovali se k větší aktivitě a agresivitě, ale vzhledem k podmínkám to bylo určitě těžké. Jinak je určitě přínosné vidět jednou za čas zápas z pozice diváka, ale osmkrát za sebou to musí být….

Co v Přešticích, budeš moct nastoupit?
- Nastoupit určitě chci, i když ještě asi budu částečně pod vlivem antibiotik. (což se doufám pozitivně projeví na mém výkonu!)

Všichni máme v paměti tvůj profesorský gól ze Švihova, co nám k němu můžeš říct?
- Je příjemné, když se ti při zápase něco povede, a pokud akce skončí gólem, ještě lépe. Góly jsou kořením fotbalu a to švihovské muselo být odněkud z jižní Ameriky, Surinam, Guyana nebo tam někde poblíž. Musím zapátrat, odkud pochází moji předkové.

A co bys řekl na podobně geniální gól Jirky Turka z nedělního zápasu?
- Taková trefa se povede maximálně tolikrát, kolikrát mi přijde šanta pod ruku, takže sobecky doufám, že se Turčíno podobně trefí co nejdříve znovu. Navíc se modlím ke všem bohům, abych při pátrání po svých předcích nezjistil, že jsem s Jirkou v nějakém, byt´ vzdáleném, příbuzenském vztahu, protože jedině to se jeví jako logické vysvětlení jeho i mého gólu.

Jak se ti jinak líbí v Žichovicích?
- Líbí se mi zdejší fotbalové prostředí, s výjimkou trávníku, nadšení místních lidí věnujících se fotbalu, podpora fanoušků, nemám zcela záporný vztah k místní hospodě a obzvláště malebné je okolí obce, které jsem mohl detailněji poznat v zimě.

A jak ses sem vlastně dostal?
- Nikde jinde jsem už nebyl perspektivní a pan Šuba měl velké plány, které se nyní daří plnit. Nyní chanovickým i horažd´ovickým funkcionářům mohu jen poděkovat, což tímto činím, a přeji těmto ambiciózním centrům pošumavského fotbalu mnoho zdaru a alespoň polovinu fanoušků z těch, co mají Žichovice. Jen mě trochu mrzí, že jsem nikdy nedostal nabídku z třetího nejvýznamnějšího pošumavského fotbalového centra ve Strážově.

Jaký byl tvůj největší fotbalový zážitek?
- Mým největším zážitkem mohl kdysi být zápas o postup do divize s Chanovicemi v Chlumčanech před tisícovkou diváků, kdyby mi ho nezkazil jistý voják jménem Milan Šedivý tím, že nedal penaltu. Doufám, že to na podzim všechno odčiní v žichovickém dresu.

Co říkáš na náš současný náskok?
- Luxusní, což, většinou nerada, připustila i většina renomovaných pošumavských fotbalových odborníků.

A co si ty osobně myslíš o možnosti postupu do 1.A třídy?
- Vždycky jsem byl a stále jsem pro, nicméně některá ale se musí včas vyřešit.

Co parta v Žichovicích?
- Výborná.
Co si myslíš o trenérovi?
- Myslím si, že je to pravý muž na pravém místě. Na rozdíl od předchozích žichovických trenérů dokáže smysluplně skloubit sportovní i lidské aspekty fotbalu. Osobně se mohu snadno ztotožnit s většinou jeho fotbalových i životních názorů, především co se gastronomie týče.

Je něco, co se ti v Žichovicích okolo fotbalu nelíbí?
- Protože Žichovice jsou poměrně malá obec, bylo by třeba, aby co se týče fotbalu všichni táhli za jeden provaz.

Kluci v kabině ti občas říkají sponzor…nevíš jak je to možné…?:o)
- Není důležité, co kdo říká, ale co ti chrastí v peněžence.

A kdy bude svatba?
- Těžko říct.

Stihněš to dřív než Robík?
- To určitě ne, Robík je do všeho strašně hrrr.

Překvapilo tě, že jsi suveréně vyhrál anketu o rozhovor?
- Spíš mě překvapilo, že jsem ji nevyhrál dřív.

Chtěl bys něco vzkázat fanouškům?
- Že děkujeme za podporu a že na všech tvejch fotkách je nějakej trouba, kterej se za mě jen vydává, vůbec ho neznám a nechci s ním nic mít. Jako důkaz přikládám jednu pravdivou fotku.
Poznámka – fotografii o které Radim mluví je možmé shlédnout v odkaze.