Kategorie

Odkazy

Pravidelní návštěvníci

Stará garda: Žichovice – Horažďovice 1 : 1

29. Červen 2009 | Publikoval | V rubice Stará garda

Letos k poslednímu jarnímu utkání, proti tradičnímu soupeři z Horažďovic, nastoupila Garda s představou pohodového zápasu. Trochu starostí přivodila neúčast náhradního golmana Vojty ( dušoval se, že přijde )  a počáteční nepřítomnost Vlastíka. Brankářské rukavice si, bez nátlaku, oblékl Pepa – Jeřáb. Při pohledu na soupeře, kterému chyběla minule silná záloha, jsme měli pocit, že opravdu bude pohoda. Začátek se pro hustou, ale naštěstí krátkou, spršku opozdil. Na mokrý a po turnaji v malé kopané rozšlapaný trávník přivedl mužstva dobrovolný rozhodčí – nestor Míra.

Nevzali jsme si poučení z minula a mač zahájili bez lajnových rozhodčí. Vymstilo se nám to! Problémy s mokrým povrchem a rychlým odskokem míče jsme časem překonali. V blátě a vodě stojící Jeřáb i střídající Vlasta bravůrně chránili naši svatyni. Klasická obrana doplněná Roonym se rozehrála k požadovanému standardu. Vedle ikon středu zálohy ( Bernard a Jendoslav ). se na krajích střídali Pony, Víňa, Šedý vlk a ve druhé půli i Míra. Na postech dvou útočných tykadel se umně mněnili Šumpajs, Kája a Jarda Šuba ml. Po krátké předehře, kdy jsme byli oťukáváni soupeřem i trávníkem, se balet roztančil k solidnímu výkonu. První slibnou akci vedl Šumpjs po své pravé straně ( na konci poudal, že mu dnes všichni nahrávali ) . Zakončoval pěknou přízemní střelou – tyč a ven z brány. Podobně to dopadlo ještě jednou. Víňa opět zkoušel překonat golmana svým nenapodobitelným “dloubákem”. Ten mu to však chytil. Další dva jeho pokusy – vedle. Hráli jsme dobře, ale zasejc bez efektu. První půle byla ve znamení vyrovnané a oboustraně aktivní hry v dusnu a velké vlhkosti. Diváci – hráči a jejich rodiny týmu malé kopané Košmoš – byli spokojeni. Poločas 0:0.

Do druhé půle jsme nastoupili odhodláni dát gól. Míra předal píšťalku Péťovi Marešů ( to neměl dělat ) a mužstvo opustil Jarda presidento. Již tradičně bylo prvních 15 munut našich. Jak mi to děláme? Útok stíhal útok. K vidění byly samostatné úniky i narážečky. Žel, zase bez přesné koncovky. Soupeř se nedostal za kruh. Nejblíže ke gólu byl Jendoslav. Hostující levý obránce zahrál v pokuťáku rukou. Penalta. Po krátkém váhání bere odpovědnost na své nožky Jendoslav. Na radu brankáře staví míč přesně na značku pokutového kopu – v bahně pod vodou. V tomto prostředí čekal balón, jak torpédo, na svůj let do sítě. Jéňa, s pohyby Ronalda, trefuje potopenou merunu. Ta letí pod břevno do míst, kde stojí bankář. Radují se hosté. Jak je toto možný? Ze 4 jarních 10-tek proměňujem jen jednu. Asi prokletí, bo neumění nepřipouštíme. Pak přišla akce jak z učebnice. Krásná akce. Narážečka – Bernard na Káju – pumelice pod horní kladr. Vedeme 1:0. A tím to začalo. Soupeř, neuměje prohrávat, zvolil na poslední 1/4 utkání taktiku – samá hádka, kec a protest. Jako by šlo o body a ne utkání starých pánů. Z jednoho z mála útoků bylo zle. Nedůsledná obrana na velkým vápnu – 4 po sobě přistupovali k útočníkovi. Následovala vždy klička doleva. Nakonec krátká náhra na Bechera. Něco mezi krtkem a malou domů. Míč lízá bláto a před Vlastou uhýbá směr síť. 1 : 1  Po zbytek zápasu se útoky střídaly a hrálo se nahoru – dolu. Šumpajs trefuje břevno. Bernard po super narážečce s Jeřábem – bomba – vedle. Hostující Hary kolegiálně, sám před bránou, dává nad. Po nepřiznání a neodpískání ruky ve vápnu ( rychlý průnik Šumpajse ) a “odmávání” ofsidu odchází ze hry Miloš ( zhnusen jejich činy ). Pro bolest kotníku i Jendoslav ( dostal naloženo od obránce, který prý nefauloval ). Ostavší gardisté dohráli zápas se ctí za stvu 1 : 1.

Při soudku od Bernarda a tataráčku od Mariášníka jsme zhodnotili Jaro 09. Čerstvý zážitek ze hry se zákeřným a hádajícím se  soupeřem upadl do smetiště dějin. Rádi vzpomínáme na Švihov, Kasejovice i Popelovce. Soudržnost a odhodlanost Gardy bavit se fotbalem je základem a zároveň pozvánkou na Podzimní baletění.

Sestava: Jeřábek Josef (Eigner Vlastimil); Kába Petr, Míka Jan, Šuba Jaroslav st., Brzák Miloš; Vinický Martin (Čech Miroslav), Kolařík Petr, Purkar Jan, Klusáček Milan (Pešťák Václav); Piller Karel (Šuba Jaroslav ml.) a Šumpík Ladislav.