Kategorie

Odkazy

Pravidelní návštěvníci

Soustředění

10. Únor 2016 | Publikoval | V rubice Aktuality

Tom Ferencluk ionPřinášíme pravidelné zprávy pro naše fanoušky, hlavně pro náš Fanclub D.Lažany. Nedávno proběhlo soustředění ve Lhotě nad Rohanovem, tato naše velmi oblíbená destinace viděla 15 nadšených fotbalistů Žichovic, kteří naběhali 30 km. Je třeba říci, že po fotbalové i společenské stránce vše proběhlo na velmi vysoké úrovni. Potvrzuje to i fakt, že dopolední nedělní program nebyl zrušen a proběhl dle plánu. Pokud budou všichni přistupovat nadále takto zodpovědně, tak věříme, že nás čeká úspěšná jarní část soutěže.

Nejen pro západočeské venkovany přinášíme přepis Lukášovo rozhovoru pro týdeník Strakonicko (originál v odkazu níže)

Kádr Žichovic tvoří převážně strakoničtí hráči

Strakonické mužstvo hrající I. A třídu Plzeňského kraje, tak se v nadsázce dá označit fotbalový klub ze Žichovic. Jeho nejen hráčský, ale i realizační tým tvoří převážně Strakoňáci. Ani manažer klubu Lukáš Mourek, jenž odpovídal na otázky, není bez vazeb na náš region, patří totiž mezi odchovance strakonického Fezka.

 Jak se to seběhlo, že máte v Žichovicích téměř strakonickýtým?

Je to jednoduché – jsme na rozhraní dvou krajů (Plzeňského a Jihočeského) a třech okresů – strakonického, prachatického a klatovského. Když člověk hraje I. A třídu, což je na Žichovice a jejich počet odchovanců určitě slušná soutěž, musíme lovit jinde a ve vyšších soutěžích. Protože je náš trenér Tomáš Čakrt také ze Strakonic a má na tohle město vazby, je nejvíce v našem kádru hráčů právě ze Strakonicka. Na druhou stranu, tam u nás není kde brát. Horažďovice mají samy málo hráčů a ze Sušice se neodchází – nevím proč. Pačejov s Mochtínem hrají také I. A třídu a Klatovy jsou už daleko bez nějakých osobních vazeb. Museli jsme tak sáhnout na Strakonicko.

Kolik přesně mají Žichovice ve svých řadách hráčů ze Strakonicka?

Nově to budou David Horňák ze strakonického Junioru a Jiří Prokeš mladší ze Štěkně. Oba jsou ještěv jednání, ale měli by přijít. Před sezonou přišel na přestup z Oseku Jiří Benedikt a hostování budeme prodlužovat Martinu Linhartovi z Junioru Strakonice. Další je volenická enkláva – bratři Honza a Robert Benešovi a bratranci Pavel a Pepík Bálkovi. Půlroku byl u nás na hostování Petr Kuncl, ale ten vrátil zpátky do Katovic. Nesmím zapomenout na gólmana Jana Landu a trenéra Tomáše Čakrta. I já v podstatě jsem odchovanec Fezka Strakonice. Další mojí štací byl Vacov a poté jsem se vrátil na západ. Zajímavostí je, že i náš předseda klubu Jiří Říha, který se skvěle s partou nadšenců stará o žichovický areál, pochází také z jižních Čech, a to z Onšovic pod Vacovem.

Stále hrajete, nebo už jste pověsil kopačky na hřebík?

Ještě se snažím hrát, poslední rok snad. Jestli mě tedy trenér postaví, kdyby ne, tak mu napovím (smích). Nedávno jste ve svých řadách přivítali útočníka Ference Rótha, jenž hrál nejvyšší soutěž nejen v Maďarsku, ale i u nás oblékal dresy prvoligového Slovácka, Plzně nebo pražské Bohemky.

Jak se vámho podařilo získat?

Odešel nám Ion Butnaru na hostování do Německa a nevěděl jsem, zda se vrátí na jaro zpět, takže jsme potřebovali kvalitního hrotového útočníka. Naše hra nebyla špatná, trenér tomu dal nový řád a okořenil o několik novinek, bohužel nám ale scházel kanonýr, který by vypracované šance proměnil. Oslovil jsem proto našeho bývalého trenéra a stratéga Karla Krejčího, jenž má kontakty jak po celých jižních, tak i západních Čechách, s tím, že potřebuji bombarďáka za Iona, který dal za loňskou sezonu čtyřiadvacet gólů. Pan Krejčí zavolal mimo jiné i na Doubravku, kde Ferenc shodou okolností končil, takže jsme se rychle dohodli. Nakonec mi Ion Butnaru potvrdil, že nám pomůže se záchranou, a tak najednou máme oba dva, což výrazně posílí naší ofenzívu.

Klub hrající I. Atřídu si můžedovolit hráče takového jména?

Částky v Plzeňském kraji a na Strakonicku jsou diametrálně odlišné. Sice má na svém kontě 300 startů v nejvyšší maďarské lize a 70 v české první lize, ale nebylo to nic dramatického. Naopak si myslím, že byl levný. Co se týče Ference, tak ho musím pochválit za profesionální přístup se vším všudy. Je to hráč, který má něco za sebou, ale na trénink jezdí mezí prvními a jeho chování je naprosto rovné. Když to srovnám s některými mladými hráči, které jsme s trenérem Čakrtem také oslovovali, tak jen kroutím hlavou, asi je jiná doba…

Po první polovině I. A třídy Plzeňského kraje vám patří v šestnáctičlenné tabulce až třináctá příčka. Nečekal jste víc?

Je to veliké zklamání. Naším cílem bylo hrát o postupová místa. Teď jsme v podstatě na sestupové barážové příčce. Z ní se chceme dostat co nejrychleji a zachránit se. Plzeňská I. A třída je snad nejhorší soutěží v republice, je nevyzpytatelná do posledního kola. Pokud spadne ZČE z divize, čtyři týmy budou sestupovat přímo a další tři čeká baráž. Byli bychom rádi, kdybychom se umístili v polovině tabulky.

Takže nemáte do budoucna ambice si zahrát krajský přebor Plzeňska?

Nijak bych to nehrotil, spíše mým přáním je, aby hráli domácí kluci, lépe řečeno kluci z okolí Žichovic. Za ně považuji i ty z Volenic, protože to mají osm kilometrů. Strakonice jsou pětadvacet minut, což mi také nepřipadá nějak ustřelené. V tuto chvíli mi přijde nelogické přivádět pět nových hráčů, abychom hráli krajský přebor. V další sezoně bychom rádi hráli lepší střed tabulky. Uvidíme, jak nám to půjde. Základem je tréninková morálka a dobrá parta, obojí v Žichovicích nyní je. Důležité je, aby je fotbal bavil a přinášel jim samé pozitivní zážitky– jak na hřišti, tak mimo něj.

Strakonicko – Mourek

 

Zápis je s 4 komentáři