Kategorie

Odkazy

Pravidelní návštěvníci

Staré gardy o pohár starosty

16. Srpen 2010 | Publikoval | V rubice Stará garda

14.8. 2010 jsme uspořádali turnaj Starých gard “O putovní pohár starosty Žichovic”. Za krásného slunečného počasí se představila družstva  Horažďovic, Švihova, FC Sušice a domácích. Účast místního baletu byla nad očekávání. 16 borců se předvedlo kvalitní hrou, jenž znamenala 1. místo. Na nečekaném úspěchu se podílela posílená sestava ve složení : Eigner; Kubík, Šedivý, Šuba, Šatra, Pešťák, Nový, Brzák (za Švihov); Kolařík, Míka, Podlipský, Šumpík, Král, Javorský, Vinický; Mareš a Bala.

Žichovice – FC Sušice                       3 : 1

Úvodní zápas i další zápasy v průběhu celého turnaje řídil velezkušený rozhodčí Veverka. Jako vždy precizně a v pohodě (protože všichni hráči byli v pohodě). Všechna utkání komentoval a o hudbu se staral mistr slova Fanda Lejsek. Popelovci hráli dle očkávání pěkný kombinační fotbal, ale náš balet střílel góly z úniků. Javor proniká po pravé straně. Centr před bránu. Obrana míjí a Mariášník doťukává. Vedeme 1:0. Zanedlouho, to jsme úspěšně odolávali neustálému tlaku soupeře, opět Javor uniká po pravém křídle. Centr a Rychlonožka z první dává na 2:0. To bylo jisker v očích. Uplně z něho čišelo:”To koukáte? Tak se to hraje!” Mnozí začali tušit, že to dnes bude velký. A bylo. Za tohoto stavu skončil první poločas.

Druhá půle byla již vyrovnanější. Většina našich borců si zvykla na míč a tak byly k vidění pěkné akce. Bernard s Rychlonožkou šli na dva bránící. Bernard nahrává pod sebe a Rychlonožka z malého vápna zvyšuje na 3:0. Pohodový závěr narušil Jirka Novák. Peckou do šibenice překonal jinak perfektního a klidem oplívajícího Vlastu. Ten jen smutně prohlásil, že to viděl letět 2 m vedle. K očnímu však nepůjde. Bylo to fakt povadené a i naši hráči Jirkovi blahopřáli, nebo jen souhlasně kývali hlavami. První tři body jsou doma.

Žichovice – Horažďovice      3 : 1

Tradiční rivalové přijeli po oslavách 60-tin. To se ukázalo jako rozhodující pro výsledek tohoto utkání i turnaje. Liknavost stoperů potrestal důrazem a svou nevýslovnou bojovností před brankou soupeře Rychlonožka. Po sebrání míče golmanovi v klidu vsítil. Vedeme1:0. Hru jsme měli ve svých nohách. Hra po křídlech a na brejky se nám vyplatila. K téměř jistotě prvenství jsme potřebovali vyhrát. Do druhé půlky jsme vstoupili “rovnýma nohama”. Po rohu Rychlonožka nalítl do balónu, ale trefil brankáře. Od něj se však míč odrazil. Rychlonožka pak zkušeně, po narážečce s brankářem, zavěsil. Vedeme 2:0. Hra se nám opravdu dařila. Baky zatáhl míč po pravé straně. Centr před bránu. No a hádejte,kdo tam byl. No jasně – Rychlonožka a dal. Vedeme 3:0. Pak ke slovu přišel hostující Dupal. Před velkým vápnem, nikým neatakován a dle poučky – když se nedaří a nevíš co s ním, tak vystřel. Rána to byla opět parádní a skončila těsně pod břevnem Vlastovy brány. To se fakt nedalo chytat. Hosté snižují na 3:1. To byl Vlasty poslední obdržený gól. Opravdu byl celý turnaj v klidu, ale co mu skončilo v bráně, to byla nechytatelná paráda. Průběh ostatních zápasů nám dal jistotu vítězství v turnaji.

Žichovice        – Švihov                     3 : 0

Před začátkem tohoto mače jsme měli již jisté 1.místo. Chtěli jsme však dokázat, že fotbal umíme a umíme se jím i bavit. Podařilo se nám uhrát velmi pěkné utkání. Nohy našich baleťáků již těžkly. Soupeř, po prvním zápase doplněný Milošem, na tom byl hůř. Všechna utkání odehrál bez možnosti střídat a šetřit tak síly. Rychlonožka toužil po titulu nejlepšího střelce tak, jako Anton Špelec. Naštěstí na slavnou hlášku ” Až řeknu 3 ……..” nedošlo. Drželi jsme se stále své taktiky. Opět zatažení míče Rychlonožkou po pravé straně. Centr před bránu. Tam byl Kuman zalehnut a Baky vsítil. Vedeme 1:0. Před koncem poločasu došlo na výměnu míče mezi Kumanem a Javorem. Následovala náhra na penaltu, kde operoval Bernard. Zachoval klid a střelou k tyči zvýšil na 2:0. Druhý poločas byl z naší strany baletem. Užívali jsme si kopané jak Klapzubáci. Hosté své akce končili na naší pevné obraně. Jejich snažení o snížení zastavila parádní akce, jenž byla chválou fotbalu. Pepa si narazil s Bernardem a poslal pas Rychlonožkovi. Ten výjmečně nezakončoval, ale přihrál před bránu Mariášníkovi. Ten bezvafintou – nespracováním míče – oklamal brankáře. Udělal mu kliku a vsítil na 3:0.

Konečně jsme se sešli. To se pak hraje. Vyhráli všechna utkání. Každému soupeři jsme dali stejný příděl třech gólů. Se skórem 9:2 a nejlepším střelcem Rychlonožkou s 5 trefami jsme získali putovní pohár i pohár za 1. místo v turnaji. Nejdůležitější však je, že díky panu starostovi, sponzorům Kolaříkovi,Marešovi, Javorskému a předsedovi fotbalového oddílu Balovi i rodině Šubů provozující občerstvení Na hřišti, se turnaj mohl uskutečnit. Nesmírným kladem byl přístup zúčastněných družstev. Hrál se fotbal a ne ragby. Nikdo se nezranil a všichni se bavili fotbalem. Důkazem pohody bylo i společné posezení u mňamky a pivča. Nikdo nikam nespěchal. Kam taky, když bylo hezky a sedělo se mezi přáteli.

Celkové pořadí : 1. SG Žichovice, 2. FC Sušice, 3. SG Horažďovice, 4. SG Švihov

Nejlepší brankář – SG Švihov; hráč – FC Sušice a střelec – SG Žichovice.