Kategorie

Odkazy

Pravidelní návštěvníci

Podzimní ohlédnutí

22. Listopad 2011 | Publikoval | V rubice Aktuality

O minulém víkendu skončil v západních Čechách fotbalový podzim. Po tradičních dokopných se již většina hráčů fyzicky vrátila do svých domovů a začala přemýšlet o novém využití najednou volných víkendů (a pátků, střed či svátků). Až se žichovičtí hráči a fanoušci vrátí do normálu i duševně, uvědomí si, že za sebou máme úspěšnou sezónu.

I po změnách ve vedení týmu se podařilo tréninkově a herně navázat na loňskou postupovou jízdu a ani v 1.B třídě jsme se neztratili. Přezimujeme na 5. místě, což však ve vyrovnané tabulce může být zrádné. Máme totiž jen sedmibodový náskok na předposlední Švihov. Na druhou stranu jsme překročili původní plán (neztrácet na čelo více než 6 bodů) a čtyřbodová ztráta na vedoucí Sp.Poříčí či dvoubodová na ambiciózní Svéradice svádí k optimismu. Nemáme sice postupové ambice, ale věřím, že do hry v čele tabulky zasáhneme.

Nesmíme však usnout na vavřínech. Alarmující je především naše tristní bilance na hřištích soupeřů, kde jsme dokázali bodovat jen dvakrát a navíc v každém zápase lovili naši brankáři míč ze sítě nejméně třikrát. Ve čtyřech zápasech se nám podařilo získat body až v samém závěru, což sice svědčí o našem charakteru a fyzické připravenosti, ale občas jsme si na štěstí opravdu nemohli stěžovat. Tomu však musíme jít naproti především kvalitním tréninkem. Pokud se bude opakovat tréninková (ne)morálka některých hráčů ze závěru podzimu, jsem si jistý, že se to projeví i na výsledcích. Ostatně ani naše hra již v závěru neodpovídala představám trenérů ani diváků. I přes tuto dílčí kritiku si však hráči za své podzimní vystoupení zaslouží pochvalu.

Nejdůležitější jsou výsledky  týmu jako celku, ale přesto bych rád zmínil několik výrazných individualit, kvůli kterým žichovičtí fanoušci o nedělních odpolednech odkládají rodinné výlety jen aby je mohli vidět na vlastní oči. Robert Beneš utnul sérii hostování a střídavých startů a na jeho výkonu se to projevilo pozitivně. Se dvanácti góly byl nejlepším střelcem soutěže, ale radovat se bude moci až v červnu. Navíc se v jeho případě výrazně zlepšila fyzička, protože byl schopen odehrát jako jediný všech třináct zápasů v základní sestavě. Ne nadarmo je jeho sportovním vzorem Martin Adamský. Velkým přínosem pro nás bylo i působení Honzy Jiříka, který se pasoval do role vůdčí osobnosti nejdříve útoku, a pak i obrany. Jako kapitán byl vzorem pro starší i mladší spoluhráče a pokud by uvažoval o vlastním plakátu, vím o několika zájemcích, kteří by si ho rádi pověsili nad postel. Budeme se snažit o prodloužení jeho působení u nás, ale především mu přejeme brzké uzdravení. V nelehké roli hrajícího trenéra obstál na výbornou i Jarda Malý. Jako o jednom z mála z nás se o něm dá tvrdit, že jeho výkony měly stoupající tendenci. Díky podzimním výsledkům se jeho trenérská mise prodlužuje o další nejméně půlrok. “Ó, já jsem rád!”….”My taky!”

Ale nejen děním na hřišti živ je fotbalový oddíl. Fotbalový výbor vstal z trosek a výsledky jeho tvrdé práce na sebe snad nenechají dlouho čekat. Dík zaslouží především Karel Brož a Milan Šedivý. Ale i ostatní členové výboru Karel Piller, Petr Pařízek a Jan Hagara plní své úkoly svědomitě. Těžko by se nám pracovalo i bez pomoci Lukáše Mourka. Jsme rádi, že se k žichovickému fotbalu vrátil pan Jiří Říha a že na něj nezanevřeli  ani lidé, kteří v něm v minulosti působili, ať už se jedná o Petra Balu, Josefa Chalupného či Milana Koželuha. Velkou radost máme i z fanoušků. Jejich podpora doma i venku je pro nás velkou motivací do další práce. Nelze jmenovat všechny a těm, na které se nedostalo, se omlouvám.

Na závěr přidávám pro zájemce malý exkurz do týmových statistik zde. Zároveň připomínám, že během zimní přestávky se budeme scházet na fotbálek v žichovické tělocvičně v neděli večer (upřesní pan Jeřábek) a zájemce o floorbal rádi uvidíme v úterý tamtéž. Všem přeji příjemný zbytek roku, krásné svátky a úspěšný příští rok.