Kategorie

Odkazy

Pravidelní návštěvníci

Srovnání

5. Duben 2012 | Publikoval | V rubice Aktuality

Zpravodaj k níže zmíněnému zápasu k nahlédnutí ZDE.

Fotbalový klub Horažďovice: Pohoda mezi chátrajícími tribunami

INSPEKTOR DENÍKU SPORT – Než dorazíte na fotbalový stadion v Horažďovicích, potřebujete klíčovou indicii – jeďte směrem na aquapark. Právě ten totiž stojí hned vedle a s klubem sdílí společné parkoviště, které je dost velké na to, abyste neměli problém najít volné místo.

Jakmile ale nahlédnete přes drátěný plot, který parkoviště s areálem odděluje, všimnete si starých zchátralých šaten a „tribun“.

Stadion vznikl ještě za dob, kdy se o západočeský celek starala místní vápenka Hasit. Jenže od 50. let, kdy byly budovy a ochozy postaveny, proběhla stručná rekonstrukce jen o třicet let později.

Přesto chodí v sedmitisícovém městě na fotbal pravidelně výborná návštěva kolem tří stovek diváků. Je totiž na co koukat. Horažďovice jsou nováčkem plzeňského přeboru, momentálně jim ale patří třetí místo. A o víkendu doma vypráskaly Stříbro v krásném zápase 6:4. Domácí přitom dvakrát prohrávali o dvě branky.

Na své si dokonce přijdou i děti. Pro ně je nedaleko místní hospody (určitě by se našlo vhodnější místo) vybudované hřiště s prolézačkami. Opodál leží dva tenisové kurty.

K atraktivnímu fotbalu si můžete v občerstvení vybrat z velmi široké nabídky. Od pěti druhů piv, přes klobásy, párky až po různá menu za velmi slušné ceny. Z hospodské zahrádky je výborný výhled na fotbal. Její roh už ale zabírají staří páni, štamgasti, kteří zápasy vášnivě prožívají.

Drahé není ani vstupné: 30 korun, k tomu zpravodaj. Navíc pobaví i hlasatel, jenž je v civilu učitelem. „Hosté se ujali vedení i na žluté karty. Stříbro zkrátka přijelo vyplenit Horažďovice kompletně,“ glosoval za stavu 0:2 napomenutí hostujícího obránce. Jen škoda těch tribun…

Plánujete rekonstrukci starých tribun a budov v areálu?

„Je to obehraná písnička, ale potýkám se s nedostatkem financí. Měli jsme v plánu projekt s městem Horažďovice, na základě kterého měla rekonstrukce proběhnout. Bohužel ale město nakonec dalo od projektu ruce pryč. Je to škoda, protože po fotbalové stránce se tu pracuje výborně.“
Michael Forman, předseda FK Horažďovice

Fotbalový klub Žichovice: Pohoda u řeky s vůní klobásek

INSPEKTOR DENÍKU SPORT – Najít fotbalový areál v Žichovicích není žádný problém. Kromě jedné vhodně umístěné směrovky vás správným směrem pošle jakýkoli kolemjdoucí, obzvláště v neděli po obědě, kdy pravidelně hrají své zápasy místní muži. A tak už i my po radě hodné stařenky míříme vhodně upravenou příjezdovou cestou k fotbalovému stadionu. Parkujeme na přilehlé, naprosto vyhovující louce, protože parkoviště je při šlágru kola plné.

Do areálu se snažíme vstoupit místem, kde bývala vrata, ale pořadatel v oranžové vestě nás mile upozorní, že vrata si bez dovolení půjčili sousedé, takže si máme představit, že tam jsou a obejít budovu směrem ke vstupu.

Po zaplacení pětadvaceti korun se zpravodajem v ruce zamíříme pod malebnou pergolu a poprvé ucítíme lahodnou vůni klobásek. Neodoláme a ještě před výkopem si na jedné pochutnáme. Za velmi solidní ceny si můžeme vybrat ze třech druhů piv a velkého množství dalších laskomin.

Na 1.B třídu ve střediskové obci chodí okolo stovky diváků, dnes je jich tu zhruba o padesátku více, protože čtvrtí domácí hostí první Sp.Poříčí.  Domácí od začátku soupeře válcují a většina přihlížejících tak nadšeně aplauduje akcím místních borců. V krásném zápase nakonec domácí vítězí 5:1, což je pro hosty poměrně kruté.

Většina diváků fandí z pergoly a nejbližšího okolí. Odevšad je velmi pěkný výhled na hrací plochu, ale ten nejlepší mají z vyvýšené plošiny místní štamgasti, kteří každou akci na hřišti hlasitě komentují. Překřikují se tak s o dvě generace mladším „kotlíkem“ domácích, který sídlí pod nimi.

K dobré atmosféře přispívá i místní DJ Lejsek, který často i během hry vybízí hráče k lepším výkonům a diváky k hlasitějšímu povzbuzování.

Děti se zabaví na malém hřišti se skluzavkou a mezi diváky nechybí ani vodáci sjíždějící nedalekou Otavu. Škoda jen, že na protější straně hřiště za reklamními panely chybí malá tribunka, která by areál uzavřela.

Plánujete stavbu nové tribuny v areálu?

„Stavbu tribuny neplánujeme, to by musela celá obec jezdit v autech od KP Cars. Pokud však ve spolupráci s obcí dotáhneme do konce projekt s čerpáním dotací z EU, na areálu to určitě poznají především místní děti, pro které plánujeme multifunkční hřiště. Stejně důležitá by byla i rekonstrukce budovy a hrací plochy. Zatím se však jedná o hudbu budoucnosti.

Karel Piller, předseda TJ Žichovice