Kategorie

Odkazy

Pravidelní návštěvníci

Ohlédnutí – podzim 2015

28. Prosinec 2015 | Publikoval | V rubice Aktuality

V Žichovicích už více než 50 let nepřetržitě funguje sportovní sdružení Tělovýchovná jednota Žichovice. V současnosti evidujeme 154 členů, z toho 78 aktivních.  V poslední dekádě se sportovcům v žichovických barvách podařilo dosáhnout nejlepších výsledků v historii a na jejich reprezentaci obce po celém Plzeňském kraji a nově i Strakonickém okrese mohou být všichni občané Žichovic pyšní. Jedním z našich hlavních cílů je podpora sportovní činnosti školní a předškolní mládeže. V tomto směru se nám podařilo udělat v posledním roce výrazný krok kupředu a hřiště plné dětí bavících se fotbalem je pro nás největší odměnou. V minulosti jsme se pokusili i o pořádání kulturních akcí v obci, ale bez větší odezvy veřejnosti. Proto se dále soustředíme jen na sport a mládež.

V rámci TJ Žichovice během podzimní části sezóny 2015/2016 působily čtyři fotbalové týmy a jeden tým stolního tenisu. Na zrekonstruovaném hřišti nově upraveného areálu hrály své zápasy dva žákovské týmy, jedno družstvo dospělých a výběr staré gardy. O novinkách v klubu i o detailech jednotlivých zápasů se můžete dočíst více na těchto stránkách. Pokud by se kdokoli chtěl aktivně zapojit do chodu klubu, naše dveře jsou pro všechny zájemce otevřené, kontakty najdete pod “kontakty”. Podívejme se nyní stručně na to, jak se jednotlivým týmům dařilo na podzim 2015.

Tým mužů hraje druhým rokem 1. A třídu Plzeňského kraje, což je druhá nejvyšší krajská soutěž. V létě došlo k okysličení kádru a příchod několika nových hráčů, který samozřejmě vyvážily odchody, přinesl do kabiny svěží vzduch. Výrazný podíl na tom má i nový trenér Tomáš Čakrt, který učí hráče moderní fotbalové trendy a zároveň je svým pozitivním přístupem motivuje k co nejpilnější práci. Manažerskou činnost na výbornou zvládá Lukáš Mourek a je jen otázkou času, kdy se práce všech projeví i na výsledcích. Po podzimní části je družstvo Žichovic na 13. místě se ziskem 17. bodů. Věříme, že na jaře muži své postavení vylepší a zároveň tak pozvou na stadion více diváků. Své zápasy hrají muži v sobotu od 15.00 a všichni jste srdečně zváni.

Podzim 2015

Výrazně lépe se na podzim dařilo našim žákům, kteří nově působí v okresním přeboru Strakonicka. Do sousedního kraje jsme tým přesunuli z několika důvodů. Jedním z nich byla geografická blízkost okresu Strakonice, vstřícnost místního OFS, ale hlavně možnost hrát soutěž žáků bez rozdělení na mladší a starší. Pro venkovské oddíly je dnes totiž složité dát dohromady dostatečný počet žáků a my nejsme výjimkou. OFS Klatovy dlouho ani nevěděl, zda vůbec soutěž starších žáků spustí, nakonec se hraje s 5, slovy s pěti, účastníky. Jsme rádi, že naši žáci mohou hrát smysluplnou soutěž, i když v jiném okrese. Pod vedením trenéra Petra Mareše, kterému zdatně sekundovali asistenti Václav a Jiří Smetanovi, našli naši žáci přemožitele až posledním podzimním kole a zatím jsou na krásném druhém místě o tři body za vedoucím Poříčím. Z deseti zápasů získali 27 bodů při skóre 64:8. Žáci se scházejí v hojném počtu a pravidelně i na tréninky, za pomoc s dopravou či soustředěním si pochvalu zaslouží i jejich rodiče. Žáci své domácí zápasy hrají v sobotu dopoledne od půl jedenácté a jistě budou rádi za vaši případnou podporu.  Na tomto místě se hodí poděkovat všem, kteří se podílejí na sportovním chodu klubu slovy předsedy České unie sportu Jiřího Kejvala. I my tedy děkujeme vám všem, kteří se svým svěřencům věnujete ve svém volném čase a zadarmo. Vaše nadšení hýbe Českem. Doufáme, že pohne i Žichovicemi.

20151228_152616

Nejen radosti, ale i starosti nám naopak působí tým starší přípravky. Ten hraje turnajovým systémem soutěž pořádanou OFS Klatovy. Zápal pro hru však z dětí této věkové kategorie postupně vyprchal a několika turnajů se ani nezúčastnily. Chtěli bychom touto cestou požádat o pomoc i rodiče, protože čas strávený na hřišti je rozhodně smysluplnější než ten, strávený u počítače. Uvidíme, jak se podaří doplnit tým dětmi do deseti let. I přes podzimní problémy bychom tento tým v soutěži rádi udrželi. Děkujeme všem rodičům za případnou pomoc.

Areál TJ Žichovice však nemusí nutně sloužit jen k fotbalu. Vedení TJ nabízí spolupráci místní ZŠ  a velmi rádi bychom viděli žichovické děti pravidelně sportovat na našem hřišti. Existuje mnoho aktivit, kterým se u nás děti mohou věnovat už teď (fotbal, stolní tenis, volejbal, nohejbal, badminton, skok do dálky atd.) a v budoucnu chceme areál, a tím pádem i možnosti využití, rozšířit. Děti mohou sportovat organizovaně, v rámci aktivit školy či individuálně. Areál je pro ně pravidelně otevřen denně od 16.00, ale po předešlé domluvě i kdykoli během dne. Těšíme se na vás.

Nyní uděláme velký let časem a posuneme se od těch nejmladších k nejstarším členům TJ. Stará garda Žichovic hraje své zápasy nepravidelně, většinou tak, aby se nekryly s domácími zápasy mužů. Jsme rádi, že i bývalý hráči si udrželi fotbalovou vášeň a nadále rozdávají v našem areálu radost. Stará garda hraje jen přátelské zápasy, ale i ty mají svůj náboj. Pokud chcete vědět více, otevřete si některé příspěvky s hlavičkou SG. I staré gardě Žichovice děkujeme za dobrou reprezentaci klubu.

Další součástí TJ Žichovice je oddíl stolního tenisu vedený panem Jánem Hagarou. Stolní tenisté registrují 14 členů, z toho 8 aktivních. V okresním přeboru působí od října do března dvě družstva. Kromě mistrovských zápasů pořádají tenisté dva turnaje. Turnaj „O Vánočního kapra“ je organizován jako klání mužů a poté i jako turnaj pro mládež. Bohužel i v případě stolního tenisu zájem především u mladších generací upadá, což je velká škoda. Oslovujeme tímto tedy zájemce o stolní tenis, aby si tento sport přišli vyzkoušet a popřípadě se mu začali věnovat aktivně.

Poděkování za nezištnou práci pro TJ Žichovice patří všem, kteří během sezóny i mimo ní přiložili ruku k dílu. Za všechny bychom kromě již zmíněných rádi jmenovali pokladníka Jiřího Frýzka, sekretáře Ladislava Stulíka a především předsedu TJ, pana Jiřího Říhu. Nejen jim, ale všem členům a příznivcům TJ Žichovice přejeme mnoho štěstí a úspěchů v následujícím roce 2016.